De indeling van een zwemles

DSC_5997.JPG
De zwemles bevat verschillende fases:

Beginfase: De zwemles begint onder de douche. Vóór het douchen zijn de leerlingen naar het toilet geweest om goed uit te plassen. Onder de douche worden de urineresten en, door het wrijven met de handen over hoofd, romp, armen en benen, de losse haren en huidcellen van het lichaam gespoeld. De leerlingen worden door ons naar de zwemzaal begeleid, zetten in de slipperruimte eerst hun slippers langs de muur (jongens op blauw en meisjes op rood) en wachten in de zwemzaal, staande langs de muur, op een teken van de lesgevers om naar hun zwemplek te gaan. De lesgevers staan in het water en nodigen de leerling(en) uit om op een bepaalde wijze het water in te gaan. De eerste paar minuten van de zwemles worden dus gebruikt om in de sfeer van de zwemles te komen.

Aanleerfase: Een bepaalde vaardigheid of zwemslag wordt aangeleerd en/of verbeterd.

Survivalfase: Halverwege de les, gedurende tien minuten, oefenen de leerlingen met het onderdeel survival (overleven) alles wat zij tot dan toe geleerd hebben. Iedere zwemles komt één van de vier survivalcombinaties (duiken/onder water, op-over-onder mat/draaien, hurksprong/watertrappen, (uit)drijven/hoekduik) aan bod. De survivalonderdelen zijn essentieel in de overbrugging van badrand naar zwemslag, van zwemslag naar zwemslag en van zwemslag naar badrand.

Oefenfase: Bekende vaardigheden en zwemslag(en) worden geoefend en geautomatiseerd.

Slotfase: De laatste minuten worden gebruikt om de de zwemles af te ronden. Twee minuten voor het einde van de zwemles krijgen de leerlingen een teken om het water te verlaten en de hele groep met leerlingen verzamelt zich vervolgens weer langs de muur van het brede perron in de zwemzaal. Op het moment dat de laatste leerling het water verlaten heeft, worden de leerlingen naar de slipperruimte begeleidt. Hier worden de slippers aangetrokken en als de bel klinkt gaan de leerlingen, nu de zwemles afgelopen is, zich douchen en daarna afdrogen en aankleden. 


Klik op acht niveaus